Kirúgták a sámlit a piacok alól, de hogyan tovább?

2018.02.21
Portfolio.hu cikk

A tegnapi részvénypiaci zuhanás inkább csak egy korrekció volt, nem trendforduló és nagy szerepe lehetett benne az algoritmikus kereskedésnek. A fundamentumokkal alapvetően nincs baj, de lehet, hogy az elmúlt évek szokatlanul alacsony volatilitású időszaka után fel kell készülnünk egy izgalmasabb korszakra. Hazai alapkezelőket kérdeztünk arról, hogy mi okozhatta a tegnapi pánikszerű esést, és hogy milyen stratégiát érdemes ilyenkor követni. 

Pallag Róbert, Generali Alapkezelő

Hirtelen drasztikusan megugrott a volatilitás a globális piacokon, ezzel nagyon úgy tűnik, hogy valóban beléptünk az érett bikapiaci fázisba, ahol lényegesen hektikusabb mozgások várhatóak a jövőben.

Minden bizonnyal modellek és algoritmusok alapján működő (ún. quant) alapok jelentős forgalmú eladási megbízásai indíthatták a részvénypiaci pánikot. Amennyiben a részvénypiacok óriási mértékben megugró volatilitása nem terjed tovább a kötvény- és devizapiacokra, a következő hetekben érdemes lehet részvénypiaci vételekre kihasználni a további esést. Egyelőre azonban a taktikai kivárás indokoltnak tűnik, mivel a tőzsdei sokkok pszichológiája alapján további mélypontok valószínűsíthetőek a fontosabb indexekben. Az abszolút hozamú stratégiával működő származtatott alapok képesek lehetnek jelentősen tompítani a piacok esését, short pozícióikkal pedig profitálhatnak az árfolyamok mélyrepüléséből.

A historikus példák alapján elmondható: 

  • az erősebb korrekciók 10-15% közötti visszaesést hoznak a piaci csúcsokhoz képest
  • az első pánikszerű és erőteljes megingás után átmeneti megnyugvás jön, majd jöhetnek további napok, ahol erőteljesebb 2-3% körüli piaci visszaesések vannak
  • amennyiben a részvénypiaci sokk nem terjed át a kötvénypiacokra, a tegnap éjszaka látott 2500-2550 közötti S&P 500 szinteken érdemes lehet zárni a short pozíciókat, majd fokozatosan növelni a részvény kitettséget.


A fundamentumok most még rendben vannak, de egyre több kockázati tényező azonosítható - mondta el Pallag Róbert. Ahogy a hozamok elkezdenek láthatóan emelkedni, a finanszírozási lehetőségek is drágulnak, az infláció erősödése pedig kényszerhelyzetbe hozhatja a jegybankokat. A fejlett kötvénypiacokon hatalmas árazási anomália képződött az elmúlt években, mindeközben pedig a részvények is egyre drágábbá váltak. Ezek mind óvatosságra intenek, bizonyosnak tűnik, hogy a következő években nem lesznek már akkora hozamok a részvénypiacokon, mint amiket az elmúlt 5-6 évben lehetett látni, sőt jöhet 1-2 rosszabb év is, amikor negatív hozamokkal kell majd szembenézniük a befektetőknek.