Nagyot szólhatnak a brit kisrészvények

2019.04.15
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő szenior portfólió menedzsere

A brit politikai „elit” közröhej tárgya, a kormány és az ellenzék újabb és újabb húzásai az angol abszurd humor legjelesebb képviselőit is megszégyenítik. A font-dollár árfolyam több mint 30 éve nem volt olyan gyenge, mint most. 

A Bank of America legújabb, globális alapkezelőket szondázó felmérése szerint a brit részvényeket majdnem rekordmértékben súlyozzák alul a profi befektetők. A hazai piacra termelő kisebb cégek pedig még a nagyvállalatokat is alulteljesítették : az FTSE Local UK Index, amely olyan vállalatokat tömörít, amelyek bevételeinek minimum a 70 százaléka Nagy-Britanniából származik, több mint 20 százalékkal teljesítette alul a Benchmark FTSE 100 Indexet.


Könnyen hihetnénk, hogy a brit gazdaság mély depresszióban vergődik. Ez azonban nem is állhatna távolabb a valóságtól: a foglalkoztatottság az utóbbi negyven évet tekintve rekordmagasságban, az infláció a jegybank célzónájának közepén áll, a reálbérek pedig emelkednek.

A gazdaság és a részvénypiac között fennálló dichotómiát a múlt heti Brexittel kapcsolatos fejlemények segíthetnek feloldani: a féléves halasztás jelentősen csökkenti a megállapodás nélküli kilépés valószínűségét, a rendezett kilépés pedig felszabadíthatja a gazdaságban szunnyadó „animal spiritset”, jelentős többletkeresletet generálva.

A vállalati szektor az évek óta halogatott beruházásainak megvalósításával, a kormányzat pedig a hard Brexit esetére felhalmozott tartalékainak elköltésével stimulálhatja a gazdaságot, ráadásul a fogyasztók vásárlási kedve is visszatérhet.

A brit részvényeket a növekvő belső kereslet mellett a kedvező kiinduló értékeltségek is segíthetik, hiszen a piac jövőbe tekintő P/E rátája – köszönhetően a befektetők évek óta tartó alulsúlyozásának – ötéves mélypontja közelében van mind abszolút értelemben, mind az európai piachoz viszonyítva.

Az elmúlt két és fél év fejleményeinek hatására a legtöbb befektető teljesen lemondott a kisebb, hazai piacon értékesítendő brit részvényekről – talán éppen ezért jött el az ideje a betárazásnak.

Tovább a cikkhez>>