Nincs buborék a tech részvényekben

2020.10.06
Vg.hu cikk, Vörös Benedek a Generali Alapkezelő kiemelt portfólió menedzsere

Az utóbbi évek legnagyobb részvénypiaci nyertesei az amerikai technológiai vállalatok. A szektort reprezentáló Nasdaq index az elmúlt öt évben csaknem két és félszeresére emelkedett, míg az S&P 500 indexnek még a duplázásra sem futotta. Ez különösen az utóbbi egy évben volt kirívó:

a Nasdaq 40 százalékos felértékelődése több mint duplája az S&P 500 15 százalékos hozamának.

A technológiai vállalatok kiváló teljesítményének köszönhetően a szektor súlya az S&P 500-ban meghaladta a 28 százalékot. Erre két évtizede, az internetbuborék óta nem volt példa. Sok elemző von párhuzamot, a Nasdaq akkorihoz hasonló összeomlását vizionálva. Való igaz: augusztus végén az eufória jelei látszódtak a technológiai cégek piacán, a befektetői pozicionáltság és a technikai indikátorok túlzott optimizmusról árulkodtak, és szeptember elején el is indult egy 10 százalék körüli esést hozó korrekció. A forgatókönyv azonban három okból is sokkal kedvezőbben alakulhat, mint húsz éve.

Először: a felülteljesítés sokkal kevésbé extrém, mint a dotcom­mánia utolsó szakaszában. A 2000 márciusát megelőző egy évben a Nasdaq több mint a duplájára emelkedett, míg az S&P 500 10 százalékos hozamot ért el.

Másodszor: a technológiai cégek között ugyan ma is találhatók valós profitabilitás nélküli „sztori” részvények – elég az alapítása óta több mint hatmilliárd dolláros veszteséget összehozó, tech cégként aposztrofált Teslára gondolnunk –, a szektor egészéről azonban elmondható, hogy sokkal eredményesebb, és jóval magasabb szabad készpénzáramot termel, mint húsz éve.

Végezetül nem szabad megfeledkeznünk a monetáris kondíciókról: 2000-ben az amerikai alapkamat 5,5 százalékon állt, míg ma nullán, és ebben még évekig nem várható változás. Az alacsony hozamkörnyezet kedvező a szektor számára, amely magas növekedési rátája és később jelentkező szabad készpénzárama miatt jóval érzékenyebb a kamatokra, mint az értékalapú részvények. A hosszú távra gondolkodóknak tehát továbbra is érdemes technoló­giai részvényeket tartaniuk.

vg.hu